Progresia spre insuficiență renală ar putea fi determinată printr-un model predictiv mai eficient

Sep 21, 2021 | Insuficiență renală acută, Noutăţi

Nefrologia Insuficienta Renala

Un nou calcul de risc poate estima cu precizie evoluția bolii renale cronice până la stadiu final al bolii renale, relatează echipa din Franța și Germania, care a lucrat la noua ecuație.

Ecuația de risc, numită ”Z6”, se bazează pe șase teste de laborator: : creatinina serică, albumina, cistatina C, ureea, hemoglobina și raportul albumină-creatinină din urină. Scorul de risc Z6 a fost dezvoltat prin urmărirea a 4.915 pacienți cu boală renală cronică. Pacienții au fost urmăriți timp de 5 ani pentru a analiza progresia spre boală renală în stadiu final, care necesită terapie de substituție a funcției renale.

”Identificarea pacienților cu boală renală cronică, care prezintă riscul de progresie a bolii spre stadiu final și care necesită terapie de substituție, este extrem de importantă pentru luarea deciziilor clinice și pentru înscrierea la studii clinice”, afirmă dr. Peter Oefner, de la Institutul de Genomică Funcțională din Regensberg din Germania.

Cercetătorii recunosc că îmbunătățirea ecuației de risc se poate face luând în considerare unele variabile suplimentare, cum ar fi biomarkerii emergenți, care se referă la necroza tubulară, inflamație și fibroză. În acest fel s-ar îmbunătăți și performanța modelului de risc.

”Acest studiu este foarte interesant și ar fi foarte util nefrologului în consilierea pacienților privind riscul de progresie spre insuficiență renală”, declară specialistul nefrolog, dr. Ankur Shah, de la Universitatea Brown din Rhode Island, SUA.

Dr. Ankur a declarat pentru Reuters Health: “În practica clinică, acest studiu poate fi utilizat pentru a identifica pacienții care necesită anumite resurse sau o monitorizare mai atentă. Pacienții cu un risc crescut al progresiei spre insuficiență renală, ar putea fi educați din timp cu privire la terapiile de dializă.”

” Limita principală a acestui studiu este dată de lipsa de diversitate a populației testate. Aplicabilitatea studiului va trebui să fie confirmată pentru o populație diversă, înainte de utilizarea pe scară largă”, susține medicul.

 

Articol preluat și tradus de pe Medscape.com