Rinichiul articifial, un posibil tratament pentru bolnavii care necesită transplant renal

Aug 31, 2021 | Inovaţie, Noutăţi, Transplant renal

Un laborator din cadrul Universității Colorado din Boulder explorează modul în care matricea extracelulară–o rețea de proteine care înconjoară celulele și oferă indicii structurale și mecanice în corp–afectează creșterea, dezvoltarea și funcționarea rinichilor.

Cercetarea lor, apărută în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie, abordează mai multe necunoscute când vine vorba de matrice, inginerie tisulară și rinichi.

                                 Redare 3D a rinichilor postnatali –  Structuri complexe ale matricei interstițiale 

Rinichiul elimină toxinele și filtrează excesul de apă în corp, restabilind echilibrul apei. De asemenea, joacă un rol important în producția hormonilor, afirmă unul dintre autorii cercetării, dr. Sarah Lipp.

”Matricea extracelulară este foarte importantă pentru formarea rinichilor și pentru funționarea normală a acestora. Totuși, modul în care se schimbă compoziția matricei și structura pe măsură ce se dezvoltă rinichiul, a fost până acum necunoscut”, declară dr. Sarah Lipp.

Lucrarea face parte din cercetarea continuă în ingineria țesuturilor, care combină celulele, matricea și factorii de creștere pentru a reproduce funcția organelor. Dacă este realizată în mod eficient, medicina regenerativă ar putea fi remodelată și s-ar realiza mai multe transplanturi de rinichi prin folosirea unei opțiuni sintetice în locul organelor de la donatori.

Laborator de la UC Boulder va continua cercetarea în acest domeniu, iar structura și compoziția, descrise în lucrarea publicată, ar putea fi utilizate ca punct de pornire de către speciliștii în ingineria țesuturilor, care studiază rinichiul.

”Laboratorul nostru se concentrează în primul rând pe înțelegerea compoziției matricei extracelulare, structurii și mecanicii sistemului musculo-scheletic în curs de dezvoltare, astfel îndreptarea atenției către rinichi a fost o provocare. Încă există multe lucruri de explorat în acest domeniu, deoarece am observat tendințe interesante în matricea extracelulară interstițială (o rețea fibroasă între celule), iar acum analizăm ce se întâmplă într-un model renal care se dezvoltă anormal în perioada embrionară”, informează profesorul asociat din cadrul laboratorului, Sarah Calve.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com

Sursă foto: www.colorado.edu