Riscul de tromboză la pacienții cu boală renală cronică ar putea fi diminuat

Nov 4, 2021 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Cercetătorii au identificat o potențială cale enzimatică, care ar putea ajuta la înțelegerea dezvoltării trombozei la pacienții cu boală renală cronică. Rezultatele au apărut online în Journal of the American Society of Nephrology.

După procedurile de chirurgie vasculară, pacienții cu boală renală cronică prezintă un risc mai mare de a dezvolta tromboză, față de  pacienții cu funcție renală normală. Această complicație duce la creșterea predispoziției la evenimente cu potențial fatal, cum ar fi insuficiența cardiacă. În ultimul deceniu, cercetătorii de la Universitatea din Boston, SUA, au descoperit metaboliți (substanțe dizolvate/toxine uremice) în sângele pacienților cu boală renală cronică, pe care i-au identificat ca potențiali factori ai trombozei. În noul studiu, aceiași cercetători au descoperit un mediator important al trombozei la acești pacienți.

„Am demonstrat pentru prima dată, că o cale enzimatică este modificată la pacienții cu boală renală cronică. Această cale este reglată de o enzimă numită indoleamină 2,3-dioxigenază (IDO1), care la pacienții cu această afecțiune renală, transformă aminoacidul triptofan în chinurenină, un metabolit protrombotic puternic. Astfel, IDO1 poate fi vizat ca o posibilă opțiune de tratament”, explică dr. Vipul Chitalia, profesor la Universitatea din Boston.

Potrivit cercetătorilor, actualul antitrombotic aprobat de FDA nu este eficient pentru pacienții cu boală renală cronică, deoarece nu reușește să țintească căile specifice acestei afecțiuni. Mai mult, acești agenți cresc riscul de sângerare la această categorie de pacienți.”Așadar, un antitrombotic sigur și eficient pentru pacienții cu boală renală cronică este imperios. Prin abordare acestei necesități clinice, studiul nostru definește o nouă țintă terapeutică împotriva riscul crescut de tromboză la această categorie de pacienți”, completează dr. Chitalia.

În timp ce inhibitorii IDO1 sunt incluși în studii clinice pentru alte afecțiuni, cercetătorii speră că aceștia pot fi reutilizați pentru a preveni complicațiile trombozei la pacienții cu boală renală cronică.

 

Articol preluat și tradus de pe www.bumc.bu.edu