Riscurile și tratamentul bolii polichistice renale

May 27, 2021 | Boală polichistică renală

Nu toate persoanele diagnosticate cu boală polichistică vor suferi de insuficiență renală. Însă cei afectați vor avea nevoie de dializă sau de transplant de rinichi. Riscul cel mai mare îl au bărbații, persoanele cu hipertensiune arterială, cei cu proteine sau sânge în urină, femeile cu hipertensiune arterială, care au avut mai mult de 3 sarcini.

Tratarea bolii polichistice renale

Deocamdată această afecțiune nu poate fi tratată. Însă studii recente au arătat că hidratarea corespunzătoare și evitarea cafeinei pot încetini creșterea chisturilor.

Există și studii care sugerează că anumite tratamente ar putea încetini afectarea rinichilor în boala polichistică, însă mai sunt necesare cercetări suplimentare.

Tratamentele curente urmăresc controlul și ameliorarea simptomelor, încetinirea ritmului de creștere a chisturilor și prevenirea sau încetinirea pierderii funcției renale. Se recomandă:

– controlul hipertensiunii arteriale

– tratament prompt cu antibiotice a infecțiilor renale sau ale vezicii urinare

– hidratare corespunzătoare la primele semne de sânge în urină

– medicație pentru controlul durerii

– un regim de viață sănătos, fără fumat, cu mișcare fizică, controlul greutății și reducerea cantității de sare ingerate

– hidratarea cu apă plată pe parcursul întregii zile

– evitarea băuturilor cu cafeină

Nu este recomandată o dietă anume, care să poată preveni creșterea chisturilor. Însă reducerea cantității de sare din mâncare ajută la controlul hipertensiunii arteriale. Pentru controlul greutății se recomandă o dietă săracă în grăsimi și moderată în calorii.

Este recomandat și exercițiul fizic, dar atenție la acele sporturi care prezintă pericol de lovituri în zona rinichilor, care trebuiesc evitate.

Boala polichistică renală se transmite în familie, pe cale genetică. Fiecare copil are risc de 50% să moștenească gena anormală de la unul dintre părinți. Dacă ambii părinți au această genă, riscul crește la 25%.

Tipurile de boală polichistică renală

Există trei tipuri:

boală polichistică renală cu transmitere autozomal dominantă: cel mai des întâlnit tip, gena este transmisă copilului doar de un singur părinte, simptomele apar de obicei la 30-40 de ani, sau mai devreme, chiar în copilărie.

boală polichistică renală infantilă sau autozomal recesivă: gena este transmisă de la ambii părinți, simptomele pot apărea în primele luni din viață, chiar intrauterin. Este gravă, avansează rapid și poate fi fatală adeseori chiar din primele luni de viață. Este o formă extrem de rară.

boală polichistică renală dobândită: poate apărea la rinichii afectați de probleme pe termen lung și se asociază adeseori cu insuficiență renală și dializă. Circa 90% dintre persoanele care fac dializă timp de 5 ani dezvoltă boala polichistică.