Rolul celulelor imune în respingerea transplantului renal

Sep 24, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

Potrivit unui studiu apărut în JASN (American Society of Nephrology), celulele imune, numite ”celule ucigașe naturale”, contribuie la respingerea organelor după transplant. Înțelegerea acestui proces ar putea ajuta clinicienii să prevină și să trateze respingerea organelor.

Organele transplantate sunt recunoscute de sistemul imunitar al primitorului ca fiind străine, ceea ce duce la respingerea organelor. Respingerea este prevenită sau tratată cu medicamente care suprimă sistemul imunitar, vizând în principal celulele T imune. Cu toate acestea, respingerea poate apărea (chiar dacă se face tratament) nu doar pentru că celulele T nu pot fi suprimate complet prin terapie, ci și din cauza anticorpilor și a ”celulelor ucigașe naturale”, care vizează țesutul transplantat.

”Celulele ucigașe naturale” joacă un rol important în sistemul imunitar, deoarece sunt implicate în recunoașterea și eliminarea celulelor dăunătoare, cum ar fi celulele tumorale. Aceste celule evită câteodată detectarea imunității prin scăderea proteinelor MHC, care sunt prezente pe suprafața celulelor care permit celulelor T să formeze legături și să se tolereze. Mecanismul acesta face ca celulele dăunătoare să fie invizibile pentru celulele T, dar nu și pentru ”celulele ucigașe naturale”.

În transplant, celulele donatoare din organul transplantat nu pot evita detectarea imună prin scăderea proteinelor MHC. Astfel, ”celulele ucigașe naturale” ale primitorului devin active.

”Studiul nostru a avut la bază transplantarea a 924 de rinichi, astfel am descoperit – în urma biopsiei – că  elementul lipsă identificat de analizele genetice ale proteinelor MHC poate prezice respingerea rinichilor. Așadar, studiul arată că genotiparea donatorilor și primitorilor, nu doar pentru MHC (așa cum se face în practica clinică de rutină), ne va permite să evaluăm prezența sau absența elementului lipsă și să reducem riscul respingerii transplantului renal”, declară medicul nefrolog, Maarten Naesens de la Spitalul Universitar Leuven din Belgia.

”În plus, descoperirile noastre demonstrează importanța acestor ”celule ucigașe naturale” după transplant și sugerează noi modalități pentru a preveni sau trata respingerea transplantului de rinichi”, completează autorul principal al studiului, Jasper Callemeyn, medic în cadrul aceluiași spital.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalUpdateOnline.com