Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iaşi a preluat pacienţi din centrele de transplant renal de la Fundeni şi Cluj

Sep 23, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

Această activitate medicală a scăzut în 2020 şi cu peste 90% în unele ţări, din cauza Covid-19. Din cauza pandemiei, Spitalul ”Parhon” din Iaşi a preluat pacienţi din centrele de transplant renal de la Fundeni şi Cluj.

Numărul de transplanturi de organe solide efectuate în timpul primului val de Covid-19 în 2020 a scăzut, în medie, cu 31% faţă de anul precedent, a dezvăluit un nou studiu prezentat la Congresul ESOT 2021 şi publicat în Lancet Public Health. Studiul a analizat datele din 22 de ţări de pe cele patru continente şi a relevat variaţii majore în răspunsul programelor de transplant la pandemia Covid-19, activitatea de transplant scăzând şi cu peste 90% în unele ţări.

Transplantul de rinichi şi cel de ficat, cele mai afectate

Experţii care au prezentat studiul recent la Congresul ESOT 2021 spun că primul val de Covid-19 a avut un „impact devastator” asupra numărului de transplanturi, ducând la o „pierdere substanţială de vieţi omeneşti” Transplantul de rinichi a înregistrat cea mai mare reducere în aproape toate ţările în 2020, comparativ cu 2019, studiul constatând o scădere a transplanturilor de rinichi de donator viu cu 40% şi la cel de ficat cu 33%. Pentru transplanturile de donatori decedaţi, a existat o reducere a transplanturilor de rinichi cu 12%, de ficat cu 9%, de plămâni cu 17% şi de inimă cu 5%.

 

Materialul integral pe ZiaruldeIasi.ro