Studiu: Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru tensiune arterială poate provoca leziuni renale

Jan 14, 2022 | Noutăţi

Conform cercetărilor de la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia, administrarea pe termen lung a medicamentelor prescrise în mod obișnuit pentru a trata hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă, ar putea afecta rinichii.

Pacienții ar trebui să continue să ia medicamente, care includ inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, utilizați pe scară largă. Oamenii de știință îndeamnă la realizarea unor studii pentru a înțelege mai bine efectele medicamentelor pe termen lung.

„Studiile noastre arată că celulele juxtaglomerulare (producătoare de renină) sunt responsabile de afectarea renală. Acum ne concentrăm pe înțelegerea modului în care aceste celule, care împiedică scăderea tensiunii arteriale și mențin bunăstarea, suferă o astfel de transformare și deteriorează starea rinichilor. Este necesar să identificăm ce substanțe produc aceste celule, care duc la îngroșarea vaselor de sânge”, declară dr. Maria Luisa Sequeira Lopez.

Cauze

Hipertensiunea arterială afectează un miliard de oameni din întreaga lume. Cercetătorii au vrut să înțeleagă mai bine de ce formele severe ale afecțiunii sunt adesea însoțite de îngroșarea arterelor și a vaselor mici de sânge din rinichi, fapt ce duce la afectarea acestora.

Ei au descoperit că celulele renale, cele care produc renină, joacă un rol important. Aceste celule produc în mod normal renina, un hormon vital care ajută organismul să regleze tensiunea arterială. Modificările apărute la nivelul acestor celule, pot face ca celulele să invadeze pereții vaselor de sânge din rinichi. Celulele declanșează apoi acumularea unui alt tip de celule, celulele musculare netede, care provoacă îngroșarea și rigidizarea vaselor. Rezultatul: sângele nu poate fi filtrat de rinichi așa cum ar trebui.

În plus, cercetătorii au descoperit că utilizarea pe termen lung a medicamentelor care inhibă sistemul renină-angiotensină, prezintă același efect. Aceste medicamente sunt utilizate pe scară largă în multe scopuri, inclusiv pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, a insuficienței cardiace congestive și a atacurilor de cord, precum și pentru a preveni problemele cardiace majore. Oamenii de știință au descoperit că, utilizarea pe termen lung a medicamentelor a fost asociată cu rigidizarea vaselor din rinichi, atât la șoarecii de laborator, cât și la oameni.

Cercetătorii afirmă că medicamentele pot salva viețile pacienților și subliniază importanța administrării acestora în continuare. Cu toate acestea, ei susțin că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine efectele pe termen lung.

„Este important să se efectueze studii clinice controlate, pentru a determina amploarea leziunilor funcționale și tisulare la pacienții care iau medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Trebuie să aflăm ce molecule produc aceste celule, astfel încât să le putem contracara pentru a preveni deteriorarea, în timp ce hipertensiunea este tratată cu medicamentele disponibile în prezent”, subliniază dr. Ariel Gomez.

 

Articol preluat și tradus de pe www.sciencedaily.com