Studiu: Boala cronică de rinichi este un factor de risc pentru cancer

Sep 9, 2022 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Conform unui raport recent, pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR) prezintă un risc crescut de cancer, comparativ cu restul populației.

Într-un studiu realizat pe 13.750 de pacienți cu BCR, afecțiunile maligne s-au dezvoltat la 2758 (20,1%) –  perioada de urmărire fiind de 20 de ani. În urma unui diagnostic de BCR, timpul mediu până la dezvoltarea cancerului a fost de 8,5 ani. Vârsta medie la care au apărut afecțiunile maligne a fost de 71 de ani.

”Cancerele gastrointestinale au fost cele mai frecvente boli maligne diagnosticate, urmate de cancerul de prostată și alte tipuri de cancer ale tractului urinar”, declară dr. Ketki K. Tendulkar, de la Centrul Medical al Universității din Nebraska, Omaha.

Factorii de risc pentru cancer la pacienții cu boală cronică de rinichi au inclus: vârsta înaintată, sexul masculin și agravarea BCR.

„Screeningul pentru depistarea cancerului ar trebui realizat în mod consecvent la cei cu BCR, formă progresivă”, a concluzionat echipa doctorului Tendulkar.

Pacienții cu vârsta de 80 de ani și peste, au avut un risc de cancer de 3,3 ori mai mare în comparație cu cei mai tineri de 50 de ani. Bărbații au un risc de 1,4 ori mai mare, comparativ cu femeile. În comparație cu pacienții cu o rată de filtrare glomerulară estimată (eGFR, ml/min/1,73 m2) mai mare de 60, cei cu un eGFR mai mic de 30 au prezentat un risc de cancer de 1,4 ori mai mare. Prezența versus absența diabetului a fost asociată cu un risc cu 10% mai mic de malignitate.

”Dintre pacienții diagnosticați cu BCR atunci când aveau mai puțin de 50 de ani, 14,2% au dezvoltat cancer la 11 ani după diagnosticul BCR. Dintre pacienții diagnosticați cu BRC la vârsta de 50-65 de ani și 66-80 de ani, 22,2% au dezvoltat cancer la aproximat 7 ani după diagnosctic, respectiv 2 ani”, a raportat echipa doctorului Tendulkar.

Cercetătorii au remarcat că această cifră de 22% „este mai mare decât riscul de cancer raportat în rândul populației generale din această grupă de vârstă”.

Studiul este limitat din cauza designulului retrospectiv, susțin cercetărorii. Totuși, ei au adăugat că:„având în vedere cohorta mare de pacienți și durata lungă de urmărire, aceste constatări par a fi robuste”.

Echipa de cercetare a identificat pacienții din cadrul studiului folosind baza de date Clinical Research Analytics Environment, care este finanțată de Institutul Național de Științe Medicale Generale.

 

Sursă: www.renalandurologynews.com