Studiu: Celulele imune din interiorul tumorilor pot prezice răspunsul la imunoterapie la pacienții cu cancer renal

Nov 1, 2021 | Neoplasm renal, Noutăţi

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick, The Royal Marsden NHS Foundation Trust din Londra, au descoperit modelele celulelor imune din interiorul tumorilor, care pot prezice răspunsul la imunoterapie pentru pacienții cu cancer renal.

Carcinomul renal cu celule clare este cel mai frecvent tip de cancer de rinichi, reprezentând aproximativ 75% din cazuri. Tratamentul include adesea imunoterapia și medicamente care ajută celulele imune să recunoască și să atace celulele canceroase. Cu toate acestea, acest lucru nu funcționează întotdeauna, iar în prezent, pentru cancerul renal nu există nicio modalitate de a prezice dacă imunoterapia va fi eficientă pentru pacient.

În cadrul studiului, publicat în Cancer Cell în data de 28 octombrie, oamenii de știință au analizat 115 de mostre de țesut tumoral, de la 15 persoane cu carcinom renal metastatic cu celule clare, care au primit medicamentul de imunoterapie nivolumab, în cadrul studiului clinic ADAPTeR.

”Analiza probelor, prelevate atât din diferite părți ale tumorii renale, cât și din tumorile care s-au răspândit în alte organe, este de o importanță critică. Se știe că informațiile moleculare din cancerul renal sunt distribuite ca un mozaic în interiorul tumorii, astfel încât prelevarea unei singure probe nu poate să capteze toate informațiile necesare pentru o analiză cuprinzătoare”, declară coautorul studiului, Lewis Au.

Cercetătorii au prelevat probele în diferite etape ale tratamentului cancerului: înainte de imunoterapie, la nouă săptămâni după începerea tratamentului, după intervenția chirurgicală – când tumora a fost îndepărtată și când tratamentul a încetat să funcționeze. Au fost colectate și trei probe post-mortem. Acest lucru a fost posibil prin programul de cercetare post-mortem PEACE, care oferă oportunitatea unică de a studia tumorile care s-au răspândit spre alte organe și care nu pot fi prelevate în timpul vieții.

În cadrul probelor colectate, echipa a analizat diferite caracteristici ale tumorilor și ale răspunsului imun pentru a vedea dacă acestea corespund imunoterapiei. Acestea au inclus numărul de mutații diferite prezente în tumoră la diagnostic, precum și componentele retrovirale specifice – AND-ul viral prezent în genomul uman.

Echipa de cercetare a descoperit că numărul crescut de receptori ”clonali” ai celulelor T, proteinele ​​de pe suprafața celulelor T, prezenți în tumoră înainte de tratament, prezintă o probabilitatea mai mare de răspuns pozitiv la imunoterapie. Dacă acești receptori ai celulelor T au fost menținuți în timpul tratamentului, acesta a fost cel mai puternic indicator că tratamentul ar putea fi eficient.

„La persoanele care răspund la această imunoterapie există un grup de celule T, care par să fi recunoscut deja tumora prin intermediul acestor receptori specifici. Aceste celule, cu o potențială activitate de distrugere a tumorii, sunt poziționate pe tumoare, dar au nevoie de medicament pentru a se activa. În cazurile în care receptorii celulelor nu recunosc tumora, ele sunt înlocuite cu alte celule T cu receptori diferiți, iar sistemul imunitar încearcă să se adapteze, astfel încât să recunoască și să distrugă tumoarea”, explică medicul oncolog Lewis Au.

„Studiu ne ajută să înțelegem de ce această imunoterapie uneori funcționează și uneori nu. Există un răspuns specific al celulelor T care crește șansa unui tratament eficient. Cu ajutorul acestor informații biologice, există posibilitatea să găsim noi terapii celulare sau combinate care cresc șansele de supraviețuire pentru pacienții noștri”, afirmă coautorul studiului, Emine Hatipoglu.

 

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net