Studiu: Consumul de cafea poate crește riscul de a dezvolta boală renală cronică

Nov 8, 2021 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Cercetătorii au identificat mai mulți metaboliți în sânge ale căror niveluri sunt modificate de consumul de cafea. Practic, cafeaua face ca nivelurile a 3 dintre acești metaboliți să crească semnificativ cu riscul unor persoane de a dezvolta boli renale cronice.

Alimentele și băuturile pot avea efecte importante asupra sănătății rinichilor, dar mecanismele biologice potențiale implicate sunt adesea neclare. O nouă cercetare publicată în Clinical Journal of the American Society of Nephrology identifică mai mulți metaboliți din sânge ale căror niveluri sunt modificate de consumul de cafea și care pot afecta riscul de apariție a bolii renale cronice.

Când dr Casey M. Rebholz, de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, și colegii ei au examinat 372 de metaboliți din sânge la 3.811 participanți la studiul „Riscul de ateroscleroză în comunități”, o cohortă potențială bazată pe comunitate, au descoperit că 41 de metaboliți au fost asociați cu consumul de cafea. Echipa a analizat acești metaboliți la 1.043 de adulți suplimentari selectați din cadrul studiului „Bogalusa Heart Study”, un studiu epidemiologic pe termen lung la nivel comunitar, și a constatat că 20 din cei 41 de metaboliți au fost, de asemenea, asociați cu consumul de cafea în acest grup.

 

Materialul integral pe DCmedical.ro