Studiu: COVID de lungă durată crește riscul de insuficiență renală

Sep 24, 2021 | Insuficiență renală acută, Noutăţi

Cercetătorii au descoperit că persoanele care prezintă simptome de COVID de lungă durată și la 30 de zile de la infecție, au un risc semnificativ mai mare de insuficiență renală. Efectele renale adverse cresc odată cu severitatea infecției cu SARS-Cov-2. În acest fel, costurile sistemului de sănătate și implicațiile asupra calității vieții pentru persoanele care suferă de COVID de lungă durată, devin mult mai ridicate atunci când pacienții prezintă și boli renale.

În urma studiului au fost descoperite rezultate importante cu privire la insuficiența renală la pacienții cu COVID de lungă durată sau cu sechele post COVID-19. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie.

Dr. Al-Aly menționează că ceea ce l-a determinat să înceapă această cercetare a fost numărul mare de pacienți, care prezentau simptome persistente post-COVID. ”Acest aspect ne-a lansat în această cercertare, feedbackul din partea comunității de pacienți. Știam că, Covid-19 de lungă durată poate afecta rinichii, am dorit să aprofundăm acest aspect și să aflăm consecințele pe termen lung asupra funcției renale și a bolilor renale”, completează medicul.

 

Compararea funcției renale la persoanele cu și fără infecția SARS-Cov-2

Cercetătorii au împărțit pacienții, astfel: pacienți care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 și cei care nu avut infecția.

Apoi, oamenii de știință au împărțit persoanele post-COVID-19 în funcție de severitatea stării de sănătate:

  • persoane care nu sunt spitalizate
  • persoane spitalizate
  • persoane care necesită îngrijire în unități de terapie intensivă (UTI)

În cadrul studiului au fost înscriși, în total, 1.726.683 de participanți. Cercetătorii au evaluat starea de sănătate și factorii socio-economici, care afectează sănătatea rinichilor.

 

COVID de lungă durată și funcția renală

Rezultatele sunt următoarele:

  • Persoanele care au contractat virusul SARS-CoV-2 au prezentat un risc mai ridicat de afectare a rinichilor și de boli în perioada care a urmat la 30 de zile de la infecție, decât cele care nu au avut SARS-CoV-2.
  • Severitatea afectării rinichilor a coincis cu severitatea infecțiilor acute SARS-CoV-2, în rândul pacienților.
  • Pacienții spitalizați care au prezentat insuficiență renală acută, au prezentat o scădere mai mare a funcției renale pe termen lung, decât persoanele care nu au fost spitalizate cu insuficiență renală acută.

”Ne așteptam să vedem unele probleme cu rinichii la persoanele care erau într-adevăr bolnave și care aveau nevoie de îngrijire în UTI. Cel mai surprinzător lucru a fost dat de faptul că, persoanele care aveau o boală relativ ușoară și nu aveau nevoie de spitalizare au continuat să dezvolte probleme renale, precum: insuficiență renală acută și scăderea ratei filtrării glomerulare GFR. Acesta este aspectul cu adevărat alarmant; acești oameni, care nu sunt spitalizați, sunt majoritatea oamenilor care au avut COVID-19”, susține dr. Al-Aly.

Acesta a completat: ”Persoanele cu COVID de lungă durată pot prezenta o scădere cu 30% a GFR și nu simt nimic. Din această cauză vrem să alertăm comunitatea medicală în general, deoarece aceasta este o boală tăcută.

De asemenea, el a menționat că scăderea majoră a funcției renale apare în primele 120 de zile, iar apoi se reduce. Când a fost întrebat cu privire la consecințele din viața reală pentru pacienți, acesta a prezentat cazul unui pacient, care a prezentat o scădere semnificativă a funcției renale: ”rinichiul arăta ca și cum ar fi îmbătrânit cu 30 ani în decurs de 3-4luni”.

Concluzia studiului este dată de următoarea afirmație: Persoanele post-COVID-19 prezintă un risc semnificativ mai mare de insuficiență renală. Cercetatorii recomandă integrarea îngrijirii renale, în îngrijire post-COVID.

 

Articol preluat și tradus de pe www.medicalnewstoday.com