Studiu: Degradarea funcției renale poate duce la dezvoltarea tulburărilor cognitive

Nov 8, 2022 | Noutăţi

Noi cercetări au demonstrat o legătură între degradarea funcției renale și dezvoltarea tulburărilor cognitive. Concluziile au fost prezentate la ASN Kidney Week 2022, din perioada 3 – 6 noiembrie 2022.

Studiul s-a bazat pe datele din studiul Framingham Heart Study. Dintre 2.738 de participanți fără demență, 187 (7%) aveau boală cronică de rinichi și 251 (9%) aveau albuminurie, un marker urinar al bolii renale. Albuminuria a fost asociată cu semne de accident vascular cerebral silențios, iar pacienții cu albuminurie au avut un risc cu 65% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare sau demență. Boala cronică de rinichi nu a fost asociată cu markerii bolii cerebrovasculare silențioase, dar a fost asociată cu un risc cu 51% mai mare de a dezvolta demență.

„Rezultatele noastre evidențiază importanța albuminuriei ca factor de risc cerebrovascular și cognitiv și indică faptul că pot exista mecanisme suplimentare comune ale bolilor de rinichi și ale celor neurologice,  dincolo de hipertensiune arterială”, a spus autorul corespondent Dearbhla Kelly.

 

Sursă: www.newswise.com