Studiu: Depresia legată de scăderea funcției renale

May 31, 2021 | Noutăţi

Persoanele care au rinichii sănătoși, dar suferă de depresie sunt mai predispuse să prezinte semne de scădere rapidă a funcției renale. Constatarea vine în urma unui studiu al adulților cu funcție renală normală urmăriți timp de 4 ani.

Depresia este o afecțiune frecventă în cazul adulților de vârstă mijlocie și a vârstnicilor și poate contribui la apariția unei varietăți de probleme mentale și fizice. Cercetările anterioare au descoperit o legătură între simptomele depresive și scăderea rapidă a funcției renale la pacienții cu boli cronice de rinichi. Pentru a căuta o legătură potențială și la adulții cu funcție renală normală, o echipă condusă de dr. Xianhui Qin, de la Spitalul Nanfang, Southern Medical University din China a examinat informații despre 4.763 de persoane cu rinichi sănătoși atunci când s-au înscris în studiul China Health and Studiu longitudinal de pensionare (CHARLS).

La începutul studiului, 39% dintre participanți prezentau simptome ale depresiei, iar în timpul unei monitorizări mediane de 4 ani 260 (6%) participanți au prezentat un declin rapid al funcției renale. A existat o asociere semnificativă între simptomele depresiei la începutul studiului și scăderea rapidă a funcției renale în timpul urmăririi. Participanții cu simptome frecvente ale depresiei au fost de 1,4 ori mai predispuși să experimenteze un declin rapid al funcției renale decât participanții cu simptome  rare ale depresiei.

 

Materialul integral pe 360medical.ro