Studiu: O nouă metodă de hemodializă poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților

Sep 30, 2021 | Dializă, Inovaţie, Noutăţi

O echipă de cercetare de la Lawson Health Research Institute, LHSC, din Londra, a descoperit o nouă metodă de hemodializă care elimină o gamă mai largă de toxine din organism. Noua metodă poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli renale cronice care se confruntă cu efectele secundare ale dializei tradiționale.

Studiul clinic a fost condus de dr. Chris McIntyre, medic nefrolog la London Health Sciences Center (LHSC) și cercetător la Institutul Lawson. Pacienților dializați de la LHSC li s-a administrat tratamentul prin noul dializator.

Dializatorul, numit THERANOVA, are porii din membrana de dializă formați în așa fel încât să permită filtrarea din sânge a substanțelor chimice toxice de dimensiuni mari, dar în același timp să păstreze moleculele esențiale precum albumina. ”Substanțele chimice, pe care le putem filtra acum, pot provoca inflamții, malnutriție și acumularea de deșeuri. Cu tratamentele tradiționale de dializă nu am reușit să eliminăm aceste substanțe, iar unii pacienți au prezentat efecte secundare semnificative”, declară dr. Chris McIntyre.

Moleculele mari pe care dializatorul reușește să le filtreze sunt asociate cu inflamația, bolile cardiovasculare și simptomele cronice, precum oboseala. Robert Wahby, unul dintre participanții la studiu, suferă de boala cronică renală și se află sub dializă de aproximativ cinci ani. După folosirea dializatorului THERANOVA, acesta a început să observe o diferență pozitivă:”Înainte să folosesc dializatorul apetitul meu era în scădere, slăbisem și nu dormeam prea bine. Acum mă simt mai bine, mănânc mai mult și am un somn mai bun”.

Studiul a fost realizat timp de trei luni și a implicat 28 de pacienți. Participanții la cercetare au fost monitorizați prin intermediul aplicației London Evaluation of Booms (LEVIL), dezvoltată de dr. McIntyre pe baza feedback-ului primit de la pacienți.

”Una dintre provocările întâlnite de noi în cercetare este măsurarea calității vieții pentru pacienții aflați sub dializă. Măsurile convenționale necesită timp și există posibilitatea să nu fie la fel de exacte, așa că punând zilnic întrebări prin intermediul aplicației, am reușit să ne facem o idee reală despre cum se simt pacienții”, explică dr. McIntyre.

Prin utilizarea aplicației LEVIL, echipa a reușit să identifice pacienții care au avut la începutul studiului o calitate a vieții mai scăzută și care au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a stării generale, nivelului de energie și somnului după aproximativ patru până la opt săptămâni de dializă extinsă.

Rezultatele din prima fază a acestui studiu au fost publicate în Kidney Medicine. Următoarea fază a studiului va include 60 de pacienți care vor urma tratamentul de dializă cu THERANOVA timp de șase luni.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com