Studiu: Oamenii de știință înregistrează progrese în proiectarea mini-rinichilor

Aug 17, 2021 | Inovaţie, Noutăţi

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din Los Angeles din SUA a creat un element cheie pentru rinichii sintetici. În noul studiu apărut în Nature Communications, Zhongwei Li și colegii săi descriu cum pot genera structuri renale rudimentare, cunoscute sub numele de organoizi. Aceste structuri ajută la menținerea bunei funcționări a corpului prin realizarea trasportului urinei.

”Cercetarea noastră privind crearea de noi tipuri de organoizi renali, oferă instrumente importante nu doar pentru înțelegerea apariției anumitor boli, ci și pentru descoperirea de noi tratamente și abordări medicale regenerative pentru pacienți”, declară autorul studiului Zhongwei Li, specialist în biologia celulară și medicină regenerativă.

Cercetătorii și-au concentrat analiza pe celulele progenitoare ale mugurilor ureterali, astfel au reușit să dezvolte molecule care influențează celulele să formeze organoizi asemănători mugurilor ureterali.

Organoizii pot fi proiectați astfel încât să adăpostească mutațiile care cauzează boli, iar acest fapt duce la o mai bună înțelegere a problemelor renale, precum și la dezvoltarea potențialelor medicamente terapeutice.

”Rinichiul proiectat a stabilit o conexiune între nefron și canalul colector – o etapă esențială pentru contruirea unui organ funcțional în viitor”, declară profesorul Li.

 

Articol preluat și tradus de pe ScienceDaily.com

Sursă foto (organoid renal): www.keck.usc.edu