Studiu: Progresia bolii renale diabetice, încetinită de unele proteine

Sep 2, 2021 | Insuficiență renală acută, Noutăţi

Nivelurile crescute ale unor proteine circulante specifice sunt asociate cu protecția împotriva insuficienței renale în diabet, potrivit cercetărilor de la Centrul american de diabet Joslin.

Când diabetul nu este bine controlat, nivelul zahărului din sânge crește. Hiperglicemia, adică nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca leziuni în multe părți ale corpului, inclusiv la nivelul rinichilor. Diabetul poate afecta rinichii provocând leziuni ale vaselor de sânge din interiorul rinichilor, ale nervilor din organism și ale tractului urinar.

Majoritatea persoanelor cu leziuni renale precoce nu prezintă simptome, cea mai bună modalitate de a le depista fiind un test de urină o dată pe an. Acest test verifică urina de cantități mici de proteine (albuminurie) și ajută la descoperirea leziunilor renale într-un stadiu incipient la persoanele cu diabet. Nu toți cei cu boli de rinichi ajung la insuficiență renală, deoarece, cu tratamentul potrivit, se poate preveni agravarea bolilor renale.

 

Materialul integral pe DOC.ro