Terapia intensivă și nefrologia

Jun 22, 2021 | Terapie acută nefrologică

Studiile arată că peste jumătate dintre pacienții internați la terapie intensivă vor dezvolta diverse grade de leziuni renale acute. Apariția leziunilor are repercusiuni majore asupra managementului pacienților cu boli grave, atât în faza acută, cât și pe termen lung. Leziunile renale acute reprezintă una dintre cele mai des întâlnite disfuncții acute de organ șa pacienții grav bolnavi și este asociată cu mortalitate crescută, morbiditate și cheltuieli crescute cu spitalizarea. Astfel, îngrijirea meticuloasă a pacienților cu leziuni renale acute internați la ATI este obligatorie.

Leziunile acute sunt doar o mică parte din afecțiunile renale care apar la pacienții grav bolnavi. Tulburările electrolitice (hiponatremia, hipokalemia, hipomagnezemia) și tulburările acidbază (acidoză, alcaloză) sunt unele dintre problemele importante din sfera nefrologiei cu impact direct asupra strategiilor de management și a rezultatelor la pacienții de la ATI. Așadar strânsa colaborare dintre nefrologi și medicii de la ATI joacă un rol vital în îngrijirea pacienților grav bolnavi.

Medicii de la terapie intensivă colaborează strâns cu chirurgi, nefrologi, specialiști în boli infecțioase, cardiologi, nutriționiști, terapeuți. Însă pacienții de la ATI pot decompensa subit și în orice moment, iar primii care intervin sunt medicii de la terapie intensivă, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să aibă cunoștințe variate din alte subspecialități pentru a oferi terapii adecvate salvării vieții pacienților. Ca și leziunile renale, deranjamentele electrolitice și tulburarea acido-bazică duc adesea la situații critice, ce necesită intervenție urgentă. Este necesară așadar pregătirea medicilor de la ATI cu cunoștințe de nefrologie pentru ca aceștia să poată răspunde prompt situațiilor limită din terapia intensivă.