Tipuri de nefropatii

Jun 14, 2021 | Nefropatie

 

Nefropatia este considerată o afecțiune progresivă. Pe măsură ce rinichii devin din ce în ce mai puțin eficienți, odată cu progresul bolii, pacientul este din ce în ce mai afectat, dacă nu primește tratament. De aceea este foarte important ca nefropatia să fie diagnsoticată și tratată cât mai repede.

Pe lângă nefropatia diabetică există și alte tipuri.

Nefropatia IgA

Încă de la prima sa descrie în 1968, nefropatia cu imunoglobuline A rămâne cea mai întâlnită formă de glomerulonefrită ce poate duce la nefropatie. Afecțiunea este des întâlnită în sudul Europei, în Australia și în Asia și mai puțin în climatul nordic al lumii de vest.

Semnul distinctiv de diagnosticare a bolii îl reprezintă depunerea de anticorpi IgA în glomeruli, singuri sau împreună cu anticorpi IgM sau IgG. Activaraea răspunsului imunitar înnăscut și formarea complexelor imune joacă un rol semnificativ în prezentarea clinică și gravitatea nefropatiei cu IgA.

În special tinerii bărbați cu hematurie macroscopică în urma unei infecții de tract respirator superior sunt suspecți de nefropatie cu IgA. În afara acestui tip de situație, este dificilă stabilirea diagnosticului doar pe baza simptomelor clinice, fiind necesară o biopsie renală. Tratamentele disponibile urmăresc evenimentele inflamatorii și imunitare, care sunt semne distinctive ale acestei boli și care dau, în mod obișnuit, cicatrici renale.

Nefropatia analgezică

Este o boală renală cronică provocată de consumul excesiv și prelungit de analgezice. Necroza renală papilară, care indică sclerozarea capilară, reprezintă caracteristica nefropatiei analgezice. Complicațiile renale care pot rezulta în această stare includ pielonefrita acută sau cronică, calcifierea papilei necrotice, litiaza urinară și/sau tumori uroepiteliale.

Nefropatia urică acută

Rezultă în urma depunerii intratubulare se cristale de acid uric în prezența unei concentrații serice mari de acid uric. Afecțiunea apare în special în timpul chimioterapiei pentru tumori maligne cu proliferare mare. Tratamentul include alacalinizarea urinei și tratament medicamentos pe bază de rasburicază (pentru eliminarea acidului uric).