Tot ceea ce trebuie știut despre cistite

Mar 2, 2021 | Infecții urinare

Cistita, o infecție relativ comună a tractului urinar inferior, se referă la inflamația peretelui vezicii urinare. Deși nu este o afecțiune gravă, cistita poate da disconfort și, netratată, poate duce la complicații. Cistita interstițială este o cistită cronică, mai gravă decât cea comună.

Cistita apare atunci când uretra și vezica urinară, care sunt în mod normal sterlie, sau fără microbi, sunt infectate cu bacterii, care irită și inflamează mucoasa vezicii urinare. Boala poate afecta atât bărbații, cât și femeile, deși cele din urmă sunt predispuse din cauza uretrei mai scurte.

Majoritatea bacteriilor fac parte dintr-o floră intestinală sănătoasă. Însă, odată ajunse în mediul steril al uretrei și vezicii urinare, pot cauza infecții ale tractului urinar.

Simptomele cistitei

Semnele comune ale cistitei sunt:

– urme de sânge în urină

– urină închisă la culoare, tulbure, sau cu miros puternic

– durere deasupra osului pubial, în partea inferioară a spatelui, sau în abdomen

– senzație de arsură la urinare

– urninare frecventă, sau senzație de urinare frecventă

Persoanele în vârstă se pot simți slăbite, febrile, dar fără simptomele de mai sus. Copii cu cistită pot avea unele dintre simptomele de mai sus, plus vomă și stare generală de rău.

Și alte afecțiuni pot avea simptome similare cu cistita: uretrită, afecțiuni ale prostatei, hiperplazie a prostatei, sindrom de tract urinar inferior, gonoree, chlamydia, candida.

Cauzele cistitei

Majoritatea cauzelor cistitei sunt infecțioase, pe cale ascendentă, cu bacterii care intră prin structurile genitalo-urinare externe. Factorii de risc sunt utilizarea tampoanelor interne, utilizarea prelungită a cateterului urinar, folosirea diafragmei ca metodă anticoncepțională, vezică urinară plină- cum e cazul gravidelor sau bărbaților cu prostat mărită (golirea totală a vezicii înseamnă un mediu în care bacteriile nu se pot multiplica), activitatea sexuală, blocarea parțială a sistemului urinar, care să întrerupă fluxul urinei, alte probleme ale vezicii sau rinichilor, niveluri scăzute de estrogeni (la menopauză nivelul estrogenilor scade, iar mucoasa uretrei se subțiază; cu cât aceasta este mai subțire, cu atât crește riscul de infecții, mai ales după menopauză), genul (uretra femeilor este mai scurtă și se deschide mai aproape de anus, crescând riscul de infectare).

Diagnosticarea și tratarea cistitei

Diagnosticarea cistitei se face pe baza simptomelor și a testelor de urină.

Tratamentul include: administrarea de calmante, hidratarea corepsunzătoare, pentru eliminarea rapidă a bacteriilor din tractul urinar, evitarea alcoolului.