Tot ceea ce trebuie știut despre uretrite

Mar 2, 2021 | Infecții urinare

 

Uretrita înseamnă o inflamație a uretrei, adică a tubului care conduce urina de la vezică spre exteriorul corpului.

Durerea din timpul urinării este principalul simptom al uretritei, o infecție din cauze bacteriene, care poate fi tratată cu antibiotice. Majoritatea episoadelor de uretrită apar ca urmare a infecțiilor declanșate de bacteriile de pe pielea din jurul intrării în uretră, care avansează în uretră. Aceste bacterii sunt, adeseori, gonococcus (cu transmitere sexuală, cauzează gonoree), chlamydia trachomatis (cu transmitere sexuală, cauzează chlamydia) și bacteriile din scaun, sau din preajma acestuia. Și virusul herpesului poate cauza uretrită.

 

Simptomele și diagnosticarea uretritei

Pe lângă durerea la urinare, mai pot apărea senzația de urinare frecventă, dificultăți la urinare, mâncărimi, durere, disconfort în repaos, durere în timpul actului sexual, scurgeri vaginale sau uretrare, sânge în urină, sau în spermă – la bărbați.

Medicul va întreba despre istoricul sexual, inclusiv despre noii parteneri și utilizarea prezervativului și va verifica eventuala prezență a scurgerilor anormale din uretră. La femei se poate face examinarea fizică a zonei pelviene, pentru depistarea zonelor tumefiate, înroșite și a scurgerilor anormale din cervix și vagin. Deoarece uretrita este provocată cel mai des de bolile cu transmitere sexuală, medicul va căuta semne de infecție, ca sifilis, negi cauzați de virusul papilloma uman, sau de HIV.

Uretrita provocată de rănire sau iritații chimice este diagnosticată pe baza istoricului medical și în absența cauzelor infecțioase.

Pe baza simptomelor medicul poate recomanda administrarea de antibiotice, chiar înainte ca rezultatele la teste de laborator să fie gata. Și partenerul trebuie să ia tratament antibiotic, pentru prevenirea reinfectărilor.

Durata de manifestare a afecțiunii

Odată cu începerea tratamentului cu antibiotic, uretrita infecțioasă se vindecă rapid. Chiar și fără tratament, simptomele uretritei gonococcale și nongonococcale pot dispărea în 3 luni. Însă persoana respectivă poartă infecția în continuare și o poate transmite și altora, chiar dacă nu are simptome. Infecțiile netratate pot avansa din cervix în tuburile falopiene, unde pot cauza cicatrizare și infertilitate.

Uretrita cauzată de rănire sau iritații chimice dispare fără tratament, odată cu identificarea și evitarea cauzei.

Prevenirea și tratarea uretritei

Abstineța sexuală sau sexul cu un singur partener, neinfectat, reprezintă cea mai bună metodă de prevenție. Și folosirea prezervativului previne infectarea. Persoanele cu HIV au un risc crescut de a transmite virusul partenerilor sexuali, dacă au și uretrită.

Tratamentul principal constă în administrarea de antibiotice și abstinența sexuală pe perioada tratamentului.