Transplant renal la doi pacienţi din România, de la un donator bulgar, aflat în moarte cerebrală

Nov 26, 2021 | Noutăţi, Transplant renal

Doi pacienţi, unul în vârstă de 18 ani şi celălalt de 59 de ani, au fost supuşi unor intervenţii de transplant renal la Institutul Clinic Fundeni, donatorul fiind un cetăţean bulgar aflat în moarte cerebrală.

„Alţi doi români au fost salvaţi prin transplant datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. Un tânăr de 18 ani şi un alt pacient de 59 de ani au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal datorită generozităţii unei familii din Bulgaria. Mulţumită gestului plin de umanitate al familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către doi români. Când vorbim de a salva o viaţă, nu există graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul este activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant, citată de News.ro.

O echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din dr. Vlad Olaru şi dr. Lucas Discălicău, s-a deplasat, în 23 noiembrie, la UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

 

Materialul integral pe Hotnews.ro