Ultrasonografia sau ecografia aparatului urinar

Jun 13, 2021 | Ultrasonografia aparatului urinar

Ultrasonografia, sau ecografia este un test nedureros și sigur, care folosește undele sonore pentru a obține imaginea rinichilor, ureterelor și vezicii urinare. În timpul examinării un aparat cu ultrasunete trimite unde spre rinichi, iar imaginile alb-negru apar pe un computer, prezentând structurile interne ale rinichilor și organelor conexe.

Medicii cer ecografie renală pentru a identifica anumite probleme ale sistemului urinar. Ecografia arată:

– mărimea rinichilor

– semne de leziuni renale

– anomalii prezente de la naștere

– prezența obstrucțiilor sau calculilor renali

– complicații ale infecțiilor de tract urinar

– chisturi sau tumori

Pregătirea pentru ecografie

În mod obișnuit, nu este nevoie de pregătiri speciale pentru acest test, deși medicul ar putea cere ca pacientul să nu mănânce, nici să bea cu câteva ore înainte. Uneori este nevoie de o vezică urinară plină, caz în care sunt oferite instrucțiuni în acest sens (de exemplu, să se bea multă apă cu puțin timp înainte).

Procedura

Ultrasonografia este realizată în departamentul de radiologie al spitalului sau într-un centru radiologic. Încăperea este întunecoasă, pentru ca imaginile să poată fi văzute cu claritate pe ecran.

Tehnicianul cu competențe în imagistică va turna un gel pe abdomen, în zona rinichilor. Acest gel ajută la transmiterea undelor. Apoi va mișca o baghetă în zona cu gel. Această baghetă emite sunete de înaltă frecvență, iar un computer măsoară modul în care sunetul se întoarce din corp și transformă această informație în imagini.

Rezultatele

Un radiolog, medic cu competențe în imagistică, va interpreta rezultatul ultrasunetelor și le va transmite medicului nefrolog. Dacă testul arată anomalii, medicul ar putea comanda și alte teste.

Nu există riscuri asociate cu ecografia renală. Spre deosebire de radiografie, radiația nu este implicată în acest test.