Un gel experimental ar putea îmbunătăți formarea fistulei arteriovenoase la pacienții care necesită hemodializă

Jan 5, 2022 | Dializă, Inovaţie, Noutăţi

Pentru realizarea dializei este necesar accesul la un vas de sânge, în acest fel aparatul de dializă poate filtra sângele. Un astfel de acces este creat atunci când este atașată chirurgical o venă la o arteră a pacientului. Presiunea sângelui arterial forțează vena să se extindă. După ce această fistulă arteriovenoasă (FAV) se dezvoltă, acel spațiu mărit devine extrem de important în procesul hemodializei.

Cu toate acestea, până la 60% dintre FAV nu se dezvoltă în mod adecvat din cauza hiperplaziei celulelor musculare netede (creșterea excesivă în interiorul vasului și expansiunea inadecvată a venei). Acest lucru duce la îmbolnăvirea și decesul pacienților dializați, iar tratamentul pentru acces vascular este foarte costisitor.

 

Un gel experimental poate fi soluția

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham lucrează pentru a dezvolta prima terapie eficientă pentru dezvoltarea corespunzătoare a FAV. După realizarea testelor pe șoarecii de laborator, cercetătorii au raportat progresele preclinice, arătând că un gel experimental a ajutat la crearea unui FAV complet dezvoltat, iar accesul vascular a fost îmbunătățit semnificativ.

Cercetătorii au demonstrat mai întâi că oxidul nitric (NO) joacă un rol important în dezvoltarea FAV. Șoarecii care au prezentat enzima care sintetizează NO, au redus dezvoltarea hiperplaziei intimale și îngustarea venelor în FAV. Cercetătorii au motivat că, găsirea unei modalități de a elibera oxid nitric către FAV nou formată ar putea sprijini dezvoltarea FAV.

Aceștia au dezvoltat un gel capabil să elibereze o cantitate mare de NO în primele 24 de ore, urmată de o eliberare susținută de NO timp de patru săptămâni.

Când gelul a fost aplicat pe o arteră și o venă nou unite pentru a crea o FAV, gelul a persistat în acel loc, iar șoarecii de laborator au prezentat o reducere de peste 70% a formării hiperplaziei intimale, îmbunătățirea diametrului venei și un flux sanguin mai fluid.

”Gelul crește subtanția rata de succes a dezvoltării FAV și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților, precum și la scăderea semnificativă a costului de producție a fistulelor arteriovenoase”, declară Joseph Garner, CEO companiei biotehnologice, Endomimetics LLC.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com