Un nou studiu explică legătura dintre boala renală cronică și insuficiența cardiacă

Aug 20, 2021 | Boala cronică de rinichi, Noutăţi

Potrivit studiului Global Burden of Disease din 2017, 9% din populația mondială prezintă o formă a bolii renale cronice. Aceasta nu afectează doar funcția renală și este de multe ori asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Noul studiu ar putea ajuta la dezvoltarea de medicamente terapeutice care ar avea ca efect reducerea complicațiilor cardiace. Cercetătorii au descoperit un mecanism molecular care ar putea explica modul în care bolile renale cronice duc la insuficiență cardiacă.

Cu ajutorul studiilor făcute pe șoarecii de laborator, cercetătorii au descoperit disfuncția unui tip de celule albe din sânge, numite monocite. Disfuncția este cauzată de creșterea nivelului vitaminei A – un simptom comun al bolii renale cronice – care distruge o cale genetică cunoscută, numită ceasul circadian.

Ceasul circadian este o funcție biologică indispensabilă a organismelor vii. Aceasta nu controlează doar tiparele de somn, rolul său fiind mult mai important. Ceasul circadian afectează tensiunea arterială, rata metabolică și nivelul hormonilor. Cu alte cuvinte, aproape 10% dintre genele noastre sunt direct influențate de ceasul circadian.

”Am constatat că șoarecii care au o genă mutantă a ceasului circadian, prezintă simptome scăzute ale problemelor cardiace adiacente bolilor cronice de rinichi, chiar dacă au tensiunea arterială crescută”, explică Yuya Yoshida, unul dintre autorii studiului.

Pentru a afla cauza care stă la baza acestui efect protector, cercetătorii au căutat anomalii ale genelor care fac legătura între ceasul circadian și disfuncția renală.

”Cercetarea noastră ne-a ajutat să descoperim că o proteină numită ”receptor cuplat cu proteina G68” sau GPR68, produsă în monocite, joacă un rol cheie. Se știe că GPR68 crește producția de proteine care provoacă inflamații, dar mai important este că aceasta este reglată de gena Clock”, afirmă Naoya Matsunaga, cercetător din cadrul studiului.

Un semn al disfuncției renale este dat de nivelul ridicat de vitamina A și a receptorului său, cele două molecule sunt de obicei controlate cu atenție. Cercetătorii au descoperit că această creștere perturbă activitatea normală a ceasului circadian în cadrul monicitelor, ceea ce duce la schimbări ale proteinei GPR68.

”Studiul nostru descoperă rolul – necunoscut până acum – genelor ceasului circadian în insuficiența cardiacă indus[ de boala renală cronică. Rezultatele ne vor ajuta să dezvoltăm medicamente terapeutice care vizează GPR68. De asemenea, putem dezvolta tratamente mai bune, care să stabilizeze nivelul vitaminei A în sânge ”, declară Shigehiro Ohdo, profesor în cercetarea cauzelor inflamației cardiace induse de boala renală.

 

Articol preluat și tradus de pe News-Medical.net