Un nou tratament pentru cancerul urotelial ar putea preveni dializa și transplantul renal

Nov 21, 2022 | Dializă, Noutăţi, Prevenţie, Transplant renal

UC San Diego Health oferă acum un nou tratament pentru pacienții cu cancer urotelial al tractului superior cu grad redus de agresivitate (LG-UTUC), ce ar putea evita îndepărtarea întregului rinichi și ar putea preveni astfel nevoia de dializă sau transplant de rinichi în viitor.

UC San Diego Health a administrat prima doză de tratament unui pacient în septembrie. Medicamentul este primul și singurul tratament aprobat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru pacienții adulți cu LG-UTUC, un cancer al sistemului urinar care implică mucoasa rinichilor sau ureterul (tubul care leagă rinichiul de vezica urinară).

LG-UTUC poate bloca ureterul sau rinichiul, provocând umflare (cunoscută sub numele de hidronefroză), deteriorare a rinichilor, infecții și poate duce chiar la necesitatea dializei renale sau a unui transplant la unii pacienți.

Având în vedere că mulți oameni cu acest tip de cancer sunt în general mai în vârstă și au alte comorbidități, există o nevoie semnificativă pentru o opțiune de tratament mai puțin invazivă, în special una care să salveze rinichiul”, a spus  Dr.Aditya Bagrodia, medic oncolog urolog la Clinica din San Diego.

Folosind o cameră introdusă în vezică, tratamentul, cunoscut ca Jelmyto, este administrat printr-o injecție constând în mitomicină, un chimioterapeutic consacrat și hidrogel steril. Este injectat în regiunea în care sunt localizate tumorile și ucide celulele canceroase prin interferarea cu ADN-ul.

Tratamentul se administrează o dată pe săptămână, timp de șase săptămâni, în timpul unei ședințe de aproximativ 15 minute.

Acest medicament oferă pacienților o altă opțiune care a demonstrat rezultate eficiente și îmbunătățirea calității vieții, prevenind intervențiile majore, atunci când este posibil”, a spus Bagrodia.

Fiind singurul centru medical academic din regiune, pacienții noștri au acces la o gamă largă de instrumente, tehnologii și tehnici avansate care sunt special concepute pentru a trata bolile urinare complexe, cum ar fi LG-UTUC”, a spus Dr. Christopher Kane, urolog și CEO al UC San Diego Health Physician Group.

Suntem încântați să oferim acum acest tratament pacienților noștri. Acesta arată dedicarea noastră pentru îngrijirea personalizată a cancerului.”

Cancerul urotelial este al zecelea cancer cel mai frecvent diagnosticat la nivel mondial, cu aproximativ 573.000 de cazuri diagnosticate în fiecare an.

LG-UTUC este o variantă rară a cancerului urotelial, cu aproximativ 8.000 de cazuri diagnosticate anual în Statele Unite.

 

Sursa material: Health.ucsd.edu