Urografia rinichilor ureterelor și vezicii urinare

Jun 8, 2021 | Radiologie

Radiografia organelor implicate în tranzitul urinar (rinichi, uretere, vezică urinară) se face cu scopul de a evalua cavitatea abdominală în căutarea cauzelor care provoacă durere abdominală, sau pentru evaluarea organelor și structurilor sistemului urinar și gastrointestinal. O radiografie poate fi prima investigație de evaluare a sistemului urinar.

Radiografiile folosesc raze de energie electromagnetice pentru a produce imagini pe film ale țesuturilor interne, a oaselor și organelor. Razele electromagnetice (raze x) trec prin corp până la o placă tratată în mod special (similar cu un film fotografic) și formează un negativ al imaginii. Cu cât structura penetrată este mai densă, cu atât mai albă apare imaginea pe radiografie.

Alte proceduri folosite la diagnosticarea problemelor organelor sistemului urinar includ: scanarea cu computer tomograf (CT) a rinichilor, ultrasunete renale, scanarea rinichilor, cistografie, cistometrie, cistoscopie, pielogramă intravenoasă, biopsie renală, scanare cu rezonanță magnetică (RMN), ultrasunete de prostată, cistrografie retrogradă, pielogram retrograd, rata fluxului urinar, venogramă renală.

Utilitatea radiografiilor

Cu ajutorul unei radiografii pot fi obținute informații concrete cu privire la mărimea, forma și poziția rinichilor, ureterelor și vezicii urinare. De asemenea, pot fi observați calculii renali.

Riscurile asociate cu această procedură sunt minime și se referă la cantitatea de radiații absorbită de corp. Riscul asociat cu expunerea la radiații poate fi relaționat cu numărul cumulat de radiografii și/sau cu tratamentele aplicate pe perioade lungi de timp.

Femeile însărcinate trebuie să anunțe acest lucru, pentru că expunerea neprotejată la raze x poate da defecte de naștere la bebluș.

Alte riscuri pot fi asociate cu situațiile particulare privind starea de sănătate a pacienților, de aceea orice radiografie se va face în urma unei discuții cu medicul.

Procedura

Anumiți factori și condiții pot interfera cu acuratețea radiografiei:

– radiografii abdominale cu bariu, de dată recentă

– intestin cu gaze, fecale sau mase străine

– mase uterine sau ovariene, ca fibroame calcifiate sau leziuni ovariene

Înainte de procedură nu sunt necesare pregătiri speciale. Este posibil ca medicul să vă solicite să nu mâncați cu câteva ore înainte. Anunțați medicul dacă sunteți însărcinată, sau dacă bănuiți că sunteți însărcinată.

Radiografia se face într-o clinică specializată sau la spital. În general, pașii de urmat sunt următorii:

– vi se cere să scoateți acele obiecte vestimentare, bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu procedura

– veți fi așezat într-o poziție în care abdomenul să stea între aparatul radiologic și filmul radiologic. Acest lucru se poate obține din poziția stând, culcat pe o parte, sau culcat pe spate, în funcție de unghiul cerut de medic. Este posibil să fie luate imagini din mai multe unghiuri.

– părțile corpului care nu sunt supuse radiografiei, pot fi acoperite cu un șorț cu plumb, pentru a le feri de expunere

– odată poziționat corect, medicul radiolog vă va solicita să stați nemișcați pe perioada expunerii la razele x. Este extrem de important să respectați acest lucru, pentru că altfel imaginea poate fi distorsionată și ați putea avea nevoie de încă o radiografie pentru a obține claritatea necesară medicului pentru a identifica problema.

– în timp ce razele x sunt direcționate spre zona care trebuie radiografiată, medicul se retrage în spatele unui ecran, pentru a evita expunerea la radiații.

Procedura nu este dureroasă și nu sunt necesare măsuri speciale după finalizarea acesteia