Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, întrebat despre cazul tânărului dializat din Vaslui care murit la aproximativ 48 de ore după ce a fost imunizat cu cea de-a doua doză de ser, că pacienţii cu boală cronică renală sunt „extrem de fragili”.

„La nivel naţional există aproximativ 13.000 de persoane aflate în evidenţă pentru hemodializă cronică intermitentă. Rata de acoperire vaccinală este de peste 60% în rândul acestor pacienţi. Fac parte din categoria poate cea mai vulnerabilă de pacienţi, având foarte multe boli cronice adăugate peste boala cronică renală, de cele mai multe ori diabet, boli cardiovasculare, ca atare sunt pacienţi extrem de fragili”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a subliniat că în astfel de cazuri este important un triaj medical corect la momentul vaccinării, atât pentru prima, cât şi pentru cea de a doua doză, o supraveghere pe o perioadă de 15 minute, iar pacientul să îşi ia tratamentul pentru bolile cronice.

„De multe ori am constatat că sunt pacienţi care nu sunt suficient de complianţi cu medicaţia pe care o au pentru bolile cronice, de multe ori există o amânare a tratamentului sau nu există o aderenţă completă la tratament, aşa încât să evităm ca una dintre afecţiunile cronice să se dezechilibreze. Deci, singurul sfat medical la acest moment este să continuăm supravegherea medicală şi fiecare pacient în parte să respecte recomandările medicale, să ia tratamentul pe care îl are în evidenţă şi în schema de tratament”, a spus preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că a vorbit cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui care finalizează evaluarea cazului respectiv. „În momentul în care vom avea datele le vom prezenta”, a spus el.

Un tânăr de 35 de ani, din municipiul Vaslui, a decedat la aproximativ 48 de ore după ce a fost imunizat cu cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID. El suferea de insuficienţă renală şi făcea de mai mulţi ani dializă, iar, potrivit declaraţiei membrilor familiei, vineri, a fost prezent la o şedinţă de dializă, după care a făcut rapelul, iar în cursul serii s-a simţit rău, starea sa degradându-se ulterior. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, familia a sunat la 112 şi a anunţat că acesta este în stare de inconştienţă.

„Un echipaj medical a fost solicitat la domiciliul pacientului. A fost resuscitat la faţa locului şi adus în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, ulterior fiind declarat decesul”, au declarat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Tânărul decedat fusese infectat cu SARS-CoV-2 şi declarat vindecat.